Lainasanasto

Lainasanasto pitää sisällään paljon hankalia termejä, joiden ymmärtäminen on silti hyväksi ennen lainahakemuksen laittamista vireille. Tältä sivulta löydät kaikki tyypillisimmät termit ja niiden tarkoituksen.

Todellinen vuosikorko

Todellinen vuosikorko tarkoittaa kokonaiskorkoa, joka maksetaan lainatun summan lisäksi takaisin lainanmyöntäjälle. Todellinen vuosikorko pitää sisällään kaikki lainan kulut, joita tyypillisesti ovat esimerkiksi nimelliskorko, avausmaksut, nostoprovisiot, tilinhoitomaksut ja niin edelleen.

Nimelliskorko

Nimelliskorko (tai kuukausikorko) on lainan myöntäjän palkkio siitä riskistä, jonka hän ottaa lainatessaan rahaa. Kuukausittainen nimelliskorko voi vaihdella esimerkiksi 5-8% väliltä. Esimerkiksi, jos avoin lainasumma on 1000 euroa, kuukausikorko 5%, niin tällöin maksat korkoa 50 euroa kuukaudessa.

Viivästyskorko

Viivästyskorko tarkoittaa lisäkorkoa, joka maksetaan silloin, jos lainaa tai laskua ei makseta takaisin sovittuna eräpäivänä. Lain määrittelemä viivästyskorko vaihtelee vuosittain ja vuonna 2019 se on 7%.

Vakuudeton laina

Vakuudeton laina tarkoittaa lainaa, joka myönnetään ilman materiaalivakuutta (tai panttia). Vakuudettomien lainojen kohdalla lainan myöntäjä ottaa suuremman riskin, jonka takia myös korkokulut ovat usein suuremmat.

Vakuudellinen laina

Vakuudellinen laina tarkoittaa lainaa tai luottoa, jota vasten annetaan vakuus tai pantti. Tyypillisesti vakuus voi olla esimerkiksi asunto, auto, moottoripyörä, vene tai jokin muu esine, jolla on huomattavaa rahallista arvoa. Jos lainaa ei makseta sovitusti takaisin, niin vakuus myydään ja laina maksetaan takaisin sen avulla.

Kertaluotto

Kertaluotolla tarkoitetaan lainaa, joka myönnetään yhdellä kerralla ja sen takaisinmaksulle määritellään ennalta sovittu aikataulu.

Tililuotto

Tililuotto (tai joustoluotto) on jatkuva laina, jolta voit nostaa rahaa itsellesi sovitun luottorajan puitteissa. Se toimii käytännössä samalla tavalla kuin luottokortti, mutta sinulla ei ole fyysistä korttia, vaan rahaa nostetaan tilisiirrolla.

Kuukausierä

Kuukausierä tarkoittaa sitä summaa, jonka maksat kuukausittain takaisin lyhentääksesi lainaa. Kuukausierä pitää sisällään kaikki lainan kulut, joita ovat esimerkiksi tilinhoitomaksut, lainan korko ja niin edelleen.

Nostoprovisio

Useissa tililuotoissa on jokin nostoprovisio. Tämä tarkoittaa prosenttiosuutta tai ennalta määrättyä summaa, jonka maksat jokaisesta nostosta. Esimerkiksi, jos nostoprovisio on 10% ja haluat nostaa luottoa 1000 euroa, niin tällöin nostoprovisio on 100€.

Tilinhoitomaksu

Useissa luottokorteissa, joustoluotoissa ja jopa pankkitileissä on jokin tilinhoitomaksu. Tämä tarkoittaa summa, jonka lainan myöntäjä veloittaa avoinna olevasta tilistä. Useimmiten, joustoluottojen kohdalla tilinhoitomaksua maksetaan vain silloin, kun sinulla on avointa lainaa. Se voi vaihdella esimerkiksi 2-10 euron väliltä kuukaudessa.

Laskutuslisä

Laskutuslisä tai maksutapalisä tarkoittaa laskun yhteydessä perittävää maksua. Useimpien joustoluottopalveluiden kohdalla laskutuslisää ei ole, mutta sitä voidaan periä esimerkiksi silloin, jos haluat paperisen laskun. Tyypillinen laskutuslisä on noin 1-5 euroa per lasku.